VITRUM D3 FORTE X 60 KAPS.

  • Dodaj recenzję:
    • 61567
    • Producent: UNIPHAR
    • Dostępność: Towar na magazynie - Wysyłka 24h Towar na magazynie - Wysyłka 24h
    • szt.
    • 23,90 zł

    Przeznaczenie: Niedobór witaminy D, Odporność, Osteoporoza
    Postać: Kapsułki

    VITRUM D3 FORTE 60 KAPS.

    Dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego.

    Do postępowania dietetycznego w:

    -niedoborach witaminy D,

    -obniżonej odporności,

    -osteoporozie, osteopenii i osteomalacji,

    -zaburzeniach wchłaniania wapnia i fosforu.

    Rola witaminy D

    Witamina D odgrywa bardzo ważną funkcję w zachowaniu prawidłowego stanu zdrowia i bierze udział w wielu procesach życiowych.

    Przede wszystkim, witamina D jest niezbędna dla utrzymania prawidłowej równowagi wapniowo-fosforanowej oraz wywiera korzystny wpływ na metabolizm tkanki kostnej.

    Ponadto witamina D:

    Istotnie wpływa na układ odpornościowy, ponieważ cholekalcyferol bierze udział w rozwoju i różnicowaniu się immunoglobulin – komórek należących do układu odpornościowego.

    Istotnie wpływa na utrzymanie zdrowych kości i zębów.

    Pomaga we właściwym wchłanianiu wapnia i fosforu, jest niezbędna do utrzymania prawidłowego poziomu wapnia we krwi.

    Odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu mięśni, ponieważ w mięśniach znajduje się receptor witaminy D, za pośrednictwem którego wpływa ona na syntezę białka odpowiedzialnego za siłę mięśni i ich masę. Ponadto witamina D odgrywa ważną rolę w skurczach mięśni, w tym mięśnia sercowego.

    Bierze udział w procesie podziału komórek.

    Przyczyny niedoboru witaminy D

    Optymalne stężenie witaminy D (25(OH)D) we krwi osoby dorosłej powinno wynosić 30-50 ng/ml. Uznaje się, że u większości osób w Polsce, podobnie jak w innych krajach w tej szerokości geograficznej, występuje wysokie ryzyko niedoboru witaminy D. Najczęstszymi przyczynami niedoborów witaminy D w organizmie są niewystarczająca podaż w diecie i niedostateczna ekspozycja na światło słoneczne. Uznaje się, że w Polsce wystarczająca synteza skórna ma miejsce jedynie w miesiącach od kwietnia do września, przy zapewnieniu ekspozycji na słońce minimum 18% powierzchni ciała – bez stosowania filtrów ochronnych – w godzinach 10-15 przez co najmniej 15 minut.

    Osobami szczególnie narażonymi na niedobór witaminy D są:

    osoby, które prowadzą siedzący tryb życia i rzadko przebywają na słońcu,

    mieszkający na terenach o niewielkim rocznym nasłonecznieniu (np. Polska), co wynika z położenia geograficznego,

    osoby regularnie stosujące kremy z filtrami przeciwsłonecznymi, (filtr UV 15 blokuje syntezę skórną witaminy D w 99%),

    osoby powyżej 65 roku życia (zmniejszona synteza witaminy D w skórze).

    Powodem niedoboru witaminy D mogą być także przewlekłe choroby przewodu pokarmowego lub nerek.

    W Polsce zaleca się, wg Wytycznych Suplementacji Witaminą D dla Europy Środkowej: Rekomendowane Dawki Witaminy D dla Populacji Zdrowej oraz dla Grup Ryzyka Deficytu Witaminy D”. (Endokrynologia Polska 2013 (Numer 4/Lipiec-Sierpień, Tom 64) suplementację w dawce:

    osobom dorosłym i w wieku podeszłym

    - 800-2000 IU (20-50 μg)/dobę, zależnie od masy ciała w okresie od września do kwietnia,

    - 800-2000 IU (20-50 μg)/dobę, zależnie od masy ciała przez cały rok – jeśli nie można zagwarantować w okresie letnim wystarczającej syntezy witaminy D przez skórę,

    osobom powyżej 65 roku życia

    - 800-2000 IU (20-50 μg)/dobę przez cały rok, z uwagi na zmniejszoną skuteczność syntezy witaminy D w skórze,

    osobom dorosłym i osobom w podeszłym wieku z otyłością

    - 1600-4000 IU (40-100 μg)/dobę przez cały rok,

    osobom o ciemnej karnacji

    - 1000-2000 IU (25-50 μg)/dobę, zależnie od masy ciała, przez cały rok,

    osobom pracującym w nocy

    - 1000-2000 IU (25-50 μg)/dobę, zależnie od masy ciała, przez cały rok.

    Odpowiednia podaż witaminy D ma szczególne znaczenie w diecie osób cierpiących na choroby kości, takie jak:

    Osteoporoza

    Częstość występowania osteoporozy wzrasta z wiekiem. Cierpi na nią jedna trzecia kobiet po menopauzie oraz ok. 8% mężczyzn po 50 r. życia. Wg Światowej Organizacji

    Zdrowia (WHO) osteoporozę określa się jako chorobę szkieletu polegającą na zmniejszeniu się gęstości mineralnej kości i zaburzeniu ich budowy, prowadzących do wzmożonej łamliwości kości i zwiększonego ryzyka złamań. Dlatego zdaniem specjalistów ważne jest stosowanie zdrowej diety bogatej w witaminę D i wapń oraz regularna aktywność fizyczna, gdyż są to czynniki, które decydują o rozwoju mocnego kośćca. Niedobór witaminy D i wapnia w pożywieniu, nadużywanie alkoholu, nadmierne spożywanie kawy oraz palenie tytoniu, to przyczyny osteoporozy, których łatwo możemy uniknąć.

    Odpowiednia podaż witaminy D i innych składników diety, wpływa na wytrzymałość mechaniczną kości i stan układu mięśniowego, poprzez wpływ na osteoblasty i komórki mięśniowe. Pacjentom z osteoporozą zaleca się suplementację witaminy D przez pierwsze 3 miesiące w dawce 2000-4000 IU (50-100 mikrogramów) i częstą kontrolę stężenia 25 (OH) D w surowicy krwi, w celu osiągnięcia optymalnego zaopatrzenia organizmu w witaminę D.

    Osteopenia

    Oznacza obniżenie mineralnej gęstości kości, co może być oznaką początku osteoporozy.

    Osteomalacja

    Inaczej rozmiękanie kości, to niedostateczna mineralizacja kości. Występuje u osób dorosłych z niedoborami witaminy D. Niedobór witaminy D prowadzi do nieprawidłowego wchłaniania wapnia w jelitach. W konsekwencji obniża się jego poziom w organizmie, a tym samym zmniejsza się gęstość mineralna kości. Niższa gęstość kości sprawia, że są one mniej odporne, na przykład na złamania.

    Dostarczanie większych dawek witaminy D ma również znaczenie dla pacjentów z chorobami nerek. Nerki, obok skóry i wątroby, są ostatnim, kluczowym miejscem przetwarzania witaminy D w formę aktywną, zdolną do oddziaływania na różne procesy fizjologiczne zachodzące w organizmie. Zaburzenia tego procesu negatywnie wpływają na gospodarkę wapniowo-fosforanową, która z kolei pozostaje pod wpływem witaminy D.

    Spożywanie preparatu Vitrum D3 forte i jednoczesna ekspozycja na światło słoneczne nie niosą ryzyka przedawkowania cholekalcyferolu.

    Wg opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, górny bezpieczny poziom spożycia (UL) witaminy D dla dorosłych wynosi 100 μg (czyli 4.000 j.m.)/dzień. Dotyczy pobrania witaminy D ze wszystkich źródeł.

    Sposób użycia i dawkowanie

    Dorośli 1 kapsułkę Vitrum D3 forte dziennie lub wg wskazań lekarza.

    Składniki

    Składnik                                                                 1 kapsułka zawiera

     Energia (kJ/kcal)                                                    6,2/1,5 

    Tłuszcz (g)                                                                0,16 

    w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g)                    0,009   

    Węglowodany (g)                                                   0,012 

    w tym cukry (g)                                                        0,00 

    Błonnik (g)                                                               0,00    

    Białko (g)                                                                 0,007 

    Sól (g)                                                                      0,00

    Witamina D3 (μg)                                                    50,00 

    Olej z krokosza barwierskiego

    Kapsułki zawierające witaminę D3 (cholekalcyferol) rozpuszczoną w oleju z krokosza barwierskiego, co ułatwia wchłanianie witaminy D3. 

    Ważna informacja

    Produkt przyjmuje się według wskazań lekarza i pod jego nadzorem. Nie stanowi wyłącznego źródła pożywienia. Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.

    Nie stosować w przypadku alergii lub nietolerancji na którykolwiek ze składników produktu. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.

    Zawartość: 60 kapsułek po 243 mg.

    Przechowywanie

    Przechowywać w oryginalnym opakowaniu, w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu.